Cholera

Cholera je infekční průjmové onemocnění, kterým se člověk nakazí v tzv. endemických oblastech obvykle kontaminovanou vodou, méně často kontaminovanými potravinami.

Většina nemocných má mírný až středně těžký průběh projevující se vodnatými průjmy. V závažných případech dochází z důvodu opakovaných vodnatých průjmů k masivním ztrátám tekutin, přidává se i zvracení. V těchto případech je velkým rizikem rychlé odvodnění – dehydratace a následný minerální rozvrat organismu, který může vyústit až k projevům šoku z odvodnění a selhání ledvin. Při těžším průběhu je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc.


Cholera se obvykle vyskytuje v oblastech s nižším hygienickým standardem. Nejvíce případů je každoročně hlášeno z Afriky, dále z Asie, zejména z Indie a z některých zemí Jižní Ameriky.

Základní prevencí je dodržování hygienických návyků a časté mytí rukou. Důležité je se zcela vyhnout kontaminované vodě (včetně ledu v nápojích a při čištění zubů) a potravinám. V praxi to znamená konzumaci pouze bezpečné vody (balené, převařené či filtrované), jen tepelně upravených potravin (včetně mořských plodů) a omývání zeleniny či ovoce pitnou vodou. Proti choleře existuje také účinné očkování ve formě nápoje.

Očkovací schéma tvoří dvě dávky vakcíny pro dospělé a děti od šesti let věku. Dětem od dvou do šesti let se podávají dávky tři. Interval mezi dávkami je minimálně 1 týden. Pokud mezi podáním jednotlivých dávek uplyne více než 6 týdnů, je třeba základní imunizaci zahájit znovu. Pro kontinuální ochranu proti choleře se doporučuje jedna posilovací dávka do dvou let u dospělých a dětí od šesti let věku a do šesti měsíců u dětí od dvou do šesti let.